EKSTRAK KARAGINAN RUMPUT LAUT (Eucheuma cottonii) YANG DIPEROLEH DARI PANTAI TABLOLONG

  • Runa Matias Ruku Universitas kristen artha wacana fakultas keguruan dan ilmu pendidikan program studi pendidikan biologi
  • Alfred G.O Kase Universitas kristen artha Wacana
  • Hartini R.L Solle Universitas kristen artha Wacana
Keywords: runa2020

Abstract

ABSTRACT
Eucheuma cottonii (E. cottonii) seaweed is a low level plant that has a high nutritional value. One of the ingredients that play a role in the formation of texture is carrageenan.Carrageenan is a type of hydrocolloid extracted from the seaweed of the red algae group (Rhodophyceae). The purpose of this study was to determine the quality of yields of Seaweed Carrageenan Extract (E. cottonii) obtained from Tablolong beach in the form of yield, ash content and fat content. The method used in this study is an experimental method with a completely randomized design (CRD) and for fat testing using quantitative descriptive methods. This study uses various concentrations of 0.1 N KOH, 0.2 N KOH, 0.3 N KOH and 0.4 N KOH. The results of the carrageenan yield test show that the addition of 0.1 N KOH concentration has a value of 56.10, KOH 0 , 2 N 62.16, KOH 0.3 N 72.73 and the best treatment was at P4 KOH 0.4 N 80.90. Carrageenan ash content test results showed that the addition of KOH concentration value obtained P1 KOH 0.1 N was 60.50, P2 KOH 0.2 N was 70.70, P3 KOH 0.3 N was 80.50, and P4 KOH 0.4 with a value of 90.50. The results of the carrageenan fat content of 0.1 KOH treatment has a fat content of 0, 2 while the treatment of KOH 0,2, KOH 0,3, KOH 0,4 have no fat content by showing the value (0). The results showed that the highest yield in the treatment of KOH concentration of 0.4 N with a value 80.95% and carrageenan ash content has the highest value in the treatment concentration of 0.4 N with a value of 90.50% while the fat content has a value of 0.2 in the treatment of KOH concentration of 0.1 N

Keywords: Carrageenan, extract of E. cottonii seaweed.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Asikin, A.N. & Kusumaningrum, I. 2019. Karakteristik Fisikokimia Karaginan Berdasarkan Umur Panen Yang Berbeda Dari Perairan Bontang, Kalimantan Timur. Jurnal Pengolahan Hasil Perikanan Indonesia. 22(1): 136-142.

Bhernama, B.G. 2019. Analisis karakteristik karaginan Eucheuma cottonii asal aceh jaya menggunakan pelarut alkali (KOH dan NaOH). AMINA 1 (2) : 59-66

Ega, L., Lopulalan, G.C., dan Meiyas, F. 2016. Kajian Mutu Karaginan Rumput Laut Eucheuma cottonii Berdasarkan Sifat Fisiko-Kimia pada Tingkat Konsentrasi Kalium Hidroksida (KOH) yang Berbeda. Jurnal Aplikasi Teknologi Pangan 5 (2):p.38-39. (online) www.jatp.ift.or.id. (diakses pada tanggal 21 Maret 2016).

Fardhyanti, D.S., & Julianur, S.S. 2015. Karakterisasi Edible Film Berbahan Dasar Ekstrak Karagenan Dari Rumput Laut (Eucheuma Cottonii). Jurnal Bahan Alam Terbarukan 6(2) : 68-73

Gerung, M.S., Montolalu, R.I., Lohoo, H.J., Dotulong, V., Taher, N., Mentang, F., & Sanger, G. 2019. Pengaruh Konsentrasi Pelarut Dan Lama Ekstraksi Pada Produksi Karagenan. Jurnal Media Teknologi Hasil Perikanan 7(1) : 25-31

Lenama, E., Bullu, N.I., & Kase, A.G.O. 2019. Struktur Komunitas Makroalga Di Perairan Pantai Palibo, Kecamatan Kabola, Kabupaten Alor. Indigenous Biologi : Jurnal pendidikan dan Sains Biologi 2(2) : (73-84). Doi : 10.33323/indigenous.v2i2.32

Kementerian Kelautan dan Perikanan. 2020. Statistik Ekspor : Hasil Perikanan Tahun 2015-2019. Direktorat Jenderal Penguatan Daya Saing Produk Kelautan dan Perikanan : Jakarta

Maghfiroh, Y. 2016. Pengaruh Penggunaan Isopropanol Dengan Konsentrasi Yang Berbeda Terhadap Nilai Rendemen Karaginan Yang Diekstraksi Dari Rumput Laut Halymenia durvillei. Skripsi Tidak Dipublikasikan. Fakultas Perikanan Dan Kelautan Universitas Airlangga Surabaya. Surabaya.

Mustamin, F. 2012. Studi Pengaruh Konsentrasi Koh Dan Lama Ekstraksi Terhadap Karakteristik Karagenan Dari Rumput Laut (Eucheuma cottonii). Skipsi Tidak Dipublikasikan. Program Studi Ilmu Dan teknologi Pangan. Jurusan Teknologi Pertanian Fakultas Pertanian Universitas Hasanuddin. Makassar.

Supriyantini, E., Santosa, G.W., & Dermawan, A. 2017. Kualitas Ekstrak Karaginan Dari Rumput Laut “Kappaphycus alvarezii” Hasil Budidaya Di Perairan Pantai Kartini Dan Pulau Kemojan Karimunjawa Kabupaten Jepara. Buletin Oseanografi Marina 6 (2) : 88–93

Ulfah, M. 2009. Pemanfaatan Iota Karaginan (Eucheuma spinosum) Dan Kappa Karaginan (Kappaphycus alvarezii) Sebagai Sumber Serat Untuk Meningkatkan Kekenyalan Mie Kering. Skipsi tidak dipublikasikan program studi teknologi hasil perikanan fakultas perikanan dan ilmu kelautan institut pertanian. Bogor.

Jaya, A., Sumarni, N.K., & Ridhay, A. 2019. Ekstraksi Dan Karakterisasi Karagenan Kasar Rumput Laut Eucheuma cottoni. KOVALEN, 5(2): 146-154

CROSSMARK
Published
2021-05-15
DIMENSIONS
How to Cite
Ruku, R., Kase, A., & Solle, H. (2021). EKSTRAK KARAGINAN RUMPUT LAUT (Eucheuma cottonii) YANG DIPEROLEH DARI PANTAI TABLOLONG. INDIGENOUS BIOLOGI : JURNAL PENDIDIKAN DAN SAINS BIOLOGI, 3(3), 119-127. https://doi.org/10.33323/indigenous.v3i3.137