Analisis kandungan vitamin c pada kandungan buah enau ( a. pinnata ) di desa nekmese
Abstract
ABSTRACT
Palm trees (Arenga pinnata (wurmb.) Merr.) Are plantation crops that have the potential to be cultivated in the future, because they have high economic value and are prospective for commercial development given the diverse uses. Enau is a plant that was developed from generation to generation on Timor Island. Communities in the village of Nekmese still manage traditional palm trees. Vitamin C or ascorbic acid is one of the vitamins made from hexose derivatives which is water soluble and easily oxidized. The purpose of this study was to determine the vitamin C content of palm meat (A. pinnata). This research was conducted in May 2019 at the TPH Laboratory of the State Polytechnic of Kupang. Determination of vitamin C content in the sample is determined by titration using a solution of iodine. From the results of the study showed that the content of vitamin C in the flesh of the most palm fruit is found at a temperature of 5 ° C and 10 ° C while the content of vitamin C which is the least amount is at a temperature of 15 ° C.
Keywords: palm plant and vitamin C
Downloads
References
Akhirian, S., dan Nayati, W. 2014. Wilayah Kerajaan Amarasi, Nusa Tenggara Timur: Analisis Kewilayahan Dengan Menggunakan System Informasi Geografi. Mahasiswa Jurusan Arkeologi Fib Ugm. 27 (1):23-3.
Badan Pusat Statistik Nusa Tenggara Timur, 2019. Nusa Tenggara Timur Dalam Angka. Badan pusat Statistik Kabupaten Kupang,.
Badriyah, L., dan Manggara B. A, 2015. Penetapan kadar vitamin C pada cabai merah (Capsicum annum L.) menggunakan metode spektrofotometri uv-vis.Staf Pengajar Prodi S1 Kimia Fakultas Sains IIK Bhakti Wiyata Kediri.2(1):26-28.
Barlina, R. 2004. Potensi Buah Kelapa Muda Untuk Kesehatan dan Pengolahannya. Perspektif 3(2) : 46 - 60
Berta, S., Koapaha, T., Mandey L, 2017. Pemanfaatan kolang-kaling dari buah aren dan buah nanas dalam pembuatan sliced jam. Fakultas Pertanian UNSRAT. Universitas Sam Ratulangi Manado.
Cresna., Napitupulu, M., Ratman, 2014. Analisis Vitamin C Pada Buah Pepaya, Sirsak, Srikaya, dan Langsat Yang Tumbuh Di Kabupaten Donggala. J.Akad.Kim.3(3):58-65.
Davis, T. A., & Johnson, D. V. (1987). Current utilization and further development of the palmyra palm (Borassus flabellifer L., Arecaceae) in Tamil Nadu state, India. Economic Botany, 41(2), 247–266. doi:10.1007/bf02858972
Tawarati, F. I., Syarif, Z, 2015. Identifikasi dan karakterisasi tanaman enau (Arenga pinnata Merr.) di KabupatenGayo Lues, Prosiding Seminar Nasional masyarakat Biodiversitas Indonesia. 1(1) : 31-37.
Mulyani, E. 2017. Perbandingan Hasil Penetapan Kadar Vitamin C Pada Buah Kiwi (Actinidia delicious) dengang Menggunakan Metode Iometri. Pharmaulo : Jurnal Farmasi, Sains dan Kesehatan. 3(2)14-17. DOI: http://dx.doi.org/10.33772/pharmauho.v3i2.3535
Nasution, A.Y., Pratiwi, D., Frimananda, Y., & Ardiansyah. 2020. Validasi Metode Analisis Vitamin C Pada Buah Dan Keripik Nanas Secara Spektrofotometri Uv-Vis. Kartika: Jurnal Ilmiah Farmasi 8(1) : 16-24. Doi : 10.26874/kjif.v8i1.251
Ngginak, J., Rupidara, A.D.N., & Daud, Y. 2019. Kandungan Vitamin C Dari Ekstrak Buah Ara (Ficus carica L.) Dan Markisa Hutan (Passiflora foetida L.). Jurnal Sains dan Edukasi Sains 2(2): 54-59. Doi : https://doi.org/10.24246/juses.v2i2p54-59
Rahayu, E., & Pribadi, P. (2012). KADAR VITAMIN DAN MINERAL DALAM BUAH SEGAR DAN MANISAN BASAH KARIKA DIENG (Carica pubescens Lenne&K.Koch). Biosaintifika: Journal of Biology & Biology Education, 4(2). doi:https://doi.org/10.15294/biosaintifika.v4i2.2273
Rahim, A., Alimuddin, A., & erwin, E. (2016). ANALISIS KANDUNGAN ASAM ASKORBAT DALAM BUAH NAGA MERAH (Hylocereus polyrhizus) DENGAN IODIMETRI. JURNAL KIMIA MULAWARMAN, 14(1) : 42-45
Safaryani, N., Haryanti, S., & Hastuti, E. D. (2007). Pengaruh Suhu dan Lama Penyimpanan terhadap Penurunan Kadar Vitamin C Brokoli (Brassica oleracea L). BULETIN ANATOMI DAN FISIOLOGI dh SELLULA, 15(2). https://doi.org/10.14710/baf.v15i2.2571
Yuldiati, M., Saam, Z., Mubarak. 2016.Kearifan Lokal Masyarakat Dalam Pemanfaatan Pohon Enau di Desa Siberakun Kecamatan Benai Kabupaten Kuantan Singingi. Dinamika Lingkungan Indonesia. 3(2):77-81.